Buah Bambangan |
Kawan kecil-kecil dulu yang perkenalkan jeruk bambangan ni. Dulu tak tahu main makan je sedap macam makan tempoyak durian tapi rasanya yang lain. Bila dah kerja, opis mate yang mengingatkan tentang jeruk bambangan ni. Dari situ la samapi sekarang suka sangat makan jeruk ni, tapi kalau beli atau buat sendiri tak best sebab family kat rumah tak makan, tak pandai makan. Kalau nak makan sangat jeruk ni suruh opis mate beli dan makan kat opis sedap kalau makan ramai-ramai sehingga menjilat jari.
Jeruk Bambangan |
Resepi Jeruk Bambangan
1. Buah Bambangan
2. Garam
Cara-caranya
Parut buah bambangan sekali dengan bijinya kemudian letak garam, tutup elok-elok dan perap dalam beberapa hari baru boleh makan. Jangan lupa makan dengan cili padi sedap hingga menjilat jari.
p/s : selalu buat sendiri tapi tak jadi sebab belum perap beberapa hari dah tak sabar nak makan... ^_^
gambar buah bambangan ambil kat google...tak sempat nak gambar jeruk ni dah abis di makan heheheh....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan